КАФЕДРА КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА ЮРИДИЧНОГО ІНСТИТУТУ

Круглий стіл «Кращі практики децентралізації: досвід країн ЄС для України»

27 травня 2022 року у Сумському державному університеті відбувся круглий стіл «Кращі практики децентралізації: досвід країн ЄС для України». Захід було організовано в рамках реалізації освітнього проєкту ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH -101047645 – «EULOCDEM: Локальна демократія: кращі європейські практики для України» в рамках напряму Модуль Жана Моне програми Erasmus+

Метою круглого столу стало ознайомлення з досвідом країн ЄС щодо децентралізації та впровадження його в Україні.

Спікерами заходу виступили:

Elena Nassen, представниця  громади Білзен в провінції Лімбург (Бельгія), яка розповіла про особливості організації місцевого самоврядування в Бельгії на прикладі громади в якій вона проживає. Визначила інструменти локальної демократії та механізми їх застосування. Окремо зупинилась на питаннях допомоги українцям, які виїхали з України до Бельгії.

Андрій Стасів, заступник міського голови міста Стрий Львівської області, який поділився досвідом децентралізації на прикладі Стрийської територіальної громади, розповів про інновації, які були запроваджені в процесі об’єднання та інтеграції громад до Стрийської ТГ. Визначив виклики, які постають сьогодні перед громадою через війну.

Антон Авксентьєв, експерт ГО “Аналітичний центр “Обсерваторія демократії”, кандидат політичних наук, який визначив виклики, що стоять перед Україною в сфері децентралізації в умовах війни.
Доповіді учасників були актуальними та інформативними, залучили аудиторію до обговорення проблематики круглого столу та жвавої дискусії. За результатами круглого столу буде видано збірник тез доповідей учасників.

Збірник круглого столу

Залишити коментар