КАФЕДРА КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА ЮРИДИЧНОГО ІНСТИТУТУ

Підсумки другого року викладання дисципліни «Локальна демократія: кращі європейські практики для України»

У 2023 році 78 студентів освітнього ступеня «бакалавр» та «магістр» долучились до вивчення вибіркової дисципліни «Локальна демократія: кращі європейські практики для України».

Дисципліна викладається в рамках освітнього проєкту «Локальна демократія: кращі європейські практики для України» (ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH-101047645) за програмою Еразмус+ Модуль Жана Моне.

Метою навчальної дисципліни є досягнення студентами сучасного конструктивного, фундаментального мислення та системи спеціальних знань у галузі європейських практик локальної демократії.

При викладанні дисципліни був використаний проєктний метод, який дозволив теоретичний матеріал перенести в практичну площину. Зокрема, вивчивши наявні вітчизняні та європейські інструменти локальної демократії (наприклад, петиції, бюджет участі, вибори тощо), студенти, поділившись на групи, обирали конкретну проблему, яка є в їхньому місті, селі, на вулиці  (наприклад, проблеми з екологією, вивозом сміття, відсутністю зручної інфраструктури) та за допомогою інструментів локальної демократії розробляли проєкт вирішення даної проблеми. Даний метод є ефективним з точки зору набуття практичних навичок, розвитку критичного мислення, творчих здібностостей та комунікативних навичок.

Для реалізації асинхронного формату навчання електронна версія курсу розміщена на платформі МІХ СумДУ.